Newsletter

Jizerská 50 ve světě umění? Slušelo jí to tam, myslí si zakladatel výstavy SKOL! Marek Tesař

2.5.2018   
Foto

Jizerská 50 se podívala do světa umění. Jak myšlenka spojit sport a umění vznikla?  Jak na výstavu reagovali samotní lyžaři, média a veřejnost? Přinášíme vám rozhovor o výstavě SKOL!!! Jizerská 50 jako umělecká inspirace s duchovním otcem výstavy Markem Tesařem.

 

Výstava Jizerské 50 minulý týden po několika měsících skončila. Už jste si jí stihl v hlavě zhodnotit?

Ano, kolekce SKOL!! má za sebou dvě vernisáže v prestižních prostorách pražského Mánesu, Oblastní liberecké galerie, a skoro devadesát dní výstavy.  Musím přiznat, že jsem z počátku vůbec nečekal, jak velký zájem o ni ze strany veřejnosti a médií bude. Také mě překvapila pozitivní reakce od lyžařů samotných.

Zmínil jste stěhování na sever Čech. To získala v Praze takové renomé, že se ještě přidali další autoři?
V současnosti je jich už čtrnáct a celkem 71 děl. Tím, že výstava postupně rostla, bylo vidět, že autoři o ní mají až spontánní zájem a tím zvyšovali zájem i u návštěvníků, kteří se tak mohli na prohlídky vracet. Už teď máme další dohody na příští ročník. Takže tenhle proces jen tak neskončí.  

Celý život se pohybujete ve sportovním světě, jak Vás napadlo nahlédnout do toho uměleckého a spojit umění s Jizerskou 50?
Chtěli jsme stylově oslavit 50. výročí závodu a najít mu nový rozměr. Inspirací mi byl kamarád Petr Volf, který se dlouhodobě věnuje výtvarnému umění.

Hádám, že jste spolu seděli nad jeho knihou “Sport je umění”?
Je to tak, jeho kniha je krásná. Velmi důsledně se věnuje tématu sportu ve výtvarném umění. Na vernisáži v DOXu jsem ho poprosill, zda-li by mi nepomohl oslovit vybrané autory k realizaci výstavy SKOL!!! a on souhlasil. Výsledek jste viděli.

Jaké byly reakce oslovených autorů?
Myslel jsem si, že dva, tři z deseti oslovených by mohli kývnout. I tak bych byl moc spokojený. Jenže oni souhlasili všichni. Líbil se jim ten nápad propojení výtvarna s tak zajímavým fenoménem jako je Jizerská 50. Chci jim tímto moc poděkovat!

Douhodobě spolupracujete s Českým olympijským výborem, blízko máte k Jiřímu Kejvalovi. I on se netají láskou k umění, radil Vám?
Spíše inspiroval. Rád s ním podobná témata konzultuji. Každá naše rozprava vždy naše projekty posune. Je to takový brainstorming, kdy ale naše nápady hned i kriticky hodnotíme. Jiří se dlouhodobě snaží propojovat svět umění a sportu. V rámci aktivit ČOV jsme spolupracovali například s Vladimirem 99, Janem Novákem, Davidem Černým nebo Michaelem Rittsteinem.

Výstava byla poprvé představena v pražské Galerii Mánes, kde se konala i vernisáž. Jak složité je uspořádat akci v tak významném místě?
Myslím, že se jim nápad s naší výstavou líbil a dohodli jsme se celkem rychle. Lepší místo jsme si nemohli představit, v centru Prahy, bohatá historie, krásné prostory, opravdu velmi důstojné místo. Výstava zde byla krátká, byl to takový teaser pro Liberec. Ale i tak velký zájem, prostě skvělý start!

Mezi všemi autory mě zaujalo jméno Davida Vávry. Velké eso české architektury a umění se dokonce stal tváří výstavy.
On je velký srdcař a hlavně také pravidelný účastník Jizerské 50, to nám hrálo do karet. Od samého začátku záměru fandil. Složil dokonce báseń na oslavu výstavy. Do kolekce SKOL!!! přispěl třemi kresbami. Jeho přístup nás všechny strašně bavil, ukázal, jak moc má Jizerskou 50 rád. Toho si moc vážím.

Hovořili jsme už o tisícovce návštěvníků v Praze, jaký byl celkový ohlas na výstavu?
V Oblastní galerii Liberec bylo těch návštěvníků ještě násobně více, takže z tohoto pohledu si nemůžeme vůbec stěžovat, zájem byl velký. Navíc nám chodili komplimenty od lidí z výtvarné obce, odborníků, kritiků, umělců. Když nám někdo takový vysekne poklonu, je to příjemné a motivující.

Za výstavou musel stát pořádný kopec práce, šel byste do toho znovu?
Teď se mi to snadno říká, protože projekt byl úspěšný, ale ano, šel. Sám bych to ale nikdy nedokázal. I proto chci poděkovat Petr Volfovi, kurátorovi výstavy, který se výstavě sám osobně věnoval a v Liberci pořádal i komentované prohlídky. Nesmím zapomenout ani na další členy týmu, Petru Reisigerovou, která řešila produkční část výstavy a Richardovi Valouškovi, který se staral o publicitu celé akce. Hodně nám pomohli zástupci Oblastní galerie Liberec - ředitel Jan Randáček a Markéta Kroupová. V neposlední řadě poděkování směřuje k našim partnerům v čele se Skupinou ČEZ. Bez jejich podpory bychom to takto důstojné nikdy nemohli udělat.

Jizerská 50 se koná tradičně v Bedřichově, ale zázemí výstavy bylo
v Liberci. Proč?

Přišel jsem s touto myšlenkou za panem Hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, kterému se celý koncept líbil a doporučil nám oslovit jejich krásnou Oblastní galerii Liberec.To bylo skvělé rozhodnutí, dokonce jsme zde udělali i slavnostní setkání přátel Jizerské 50!

Co mě zaujalo a nebývá to zvykem, do příprav jste zapojil i svou rodinu.

S mým bratrem, dlouholetým redaktorem časopisu Reflex, jsem primárně spolupracoval na knize k padesátému výročí Jizerské 50, kde jsme zobrazili deset děl našich autorů. A má sestra je malířka, takže se to spojení nabízelo. Jejich zapojení pro mě znamenalo ještě větší tlak, aby se vše povedlo. A ono se to povedlo.

Co dál?

Výstava SKOL!!! se určitě ještě někde objeví, dokonce mluvíme i o zahraničí. Tradice spolupráce s výtvarníky založena. Budu rád, když se přidají další autoři. Jizerská 50 si to jistě zaslouží. Za několik let se třeba zase do Liberce vrátíme.

GENERÁLNÍ PARTNER

PRÉMIOVÝ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

GENERÁLNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

MARKETINGOVÝ PARTNER

PARTNEŘI

Oficiální dodavatelé

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Spolupracujeme

Logistický partner SkiTour

Výživové okénko