Newsletter

Vyžití v letních měsících podle tvého gusta? Zařízeno!

21.6.2023   
Foto

Skol závodníku! Sezona na sněhu už je ta tam pěkných pár měsíců, ale to neznamená, že je čubání konec. Opak je pravdou, o čemž se přesvědčíš v následujících řádcích. Závodní sezonu brzy startují oba seriály závodů na kolečkových lyžích a pro ty, kteří se raději vyhoupnout do sedla máme nejdůležitější termíny závodů na silničních i horských kolech včetně čerstvé novinky v kalendáři závodů na silničkách, úvodního závodu seriálu ROAD CLASSICS konajícího se 16. 9. v Liberci a okolí!

Co dělají profesionální běžkaři přes léto? Sice pořád běžkují, avšak na kolečkových lyžích. Zapojují stejné svaly a skvěle se tak udržují v kondici. Jediným svízelem jsou sjezdy, v článku najdeš návod, jak na to… O tom, jak se na závodění na kolečkových lyžích připravit, jsme psali o loňské pauze mezi zimami. 

Nácvik jízdy na kolečkových lyžích není pro běžkaře příliš náročný. Potřebuješ vhodný rovinatý úsek asfaltky, kde nejezdí auta a výbavu čítající samotné lyže a hole se speciálními bodci. Určitě jezdi s přilbou! Za několik tréninků se dá na jízdu tak zvyknout, že bude pro tebe stejně přirozená jako na sněhu, a tak se nabízí si vyzkoušet závod. 

Vydat se na závody na kolečkových lyžích není žádný velký problém. Potřebuješ podobnou přípravu jako pro podnik ČEZ SkiTour. Pokud se bojíš sjezdů, můžeš si vybrat z několika závodů, co vedou jen do kopce. Takové horské časovky ideálně otestují tvoji formu.  Největším seriálem závodů je EDS Skiroll Classics, na Vysočině se koná i další série se sympatickým jménem RVYTO!
Tady najdeš rozpis atraktivních závodů, které se letos v Česku pojedou:

 

Není třeba zůstávat jen u jednoho sportu. Formu přes léto naženeš i na kole, navíc na něm můžeš objevovat krásná místa. Horské kolo má bezpochyby výhodu v tom, že se na něm můžeš vydat skoro kamkoliv. Je to být ale i trochu nevýhoda, protože nejlepší traily bývají často schované… Řešením může být účast na nějakém bajkovém maratonu. Jezdí je převážně hobbíci, kterým nejde o každou sekundu, ale chtějí si užít zajištěné trasy s možností častého občerstvení. Taková účast se může změnit ve fajn zážitek. 

Zvládnu to? 

Pokud se rozhodneš vyrazit na závod, který má zhruba více jak 50 kilometrů („legendární“ maratony většinou více jak stovku), koukni na sebe a odpověz si na tyto otázky:
Dovedu na svém kole projet kořenité a kamenité cesty, které využívají spíše pěší turisté?
Zvládnu základní opravy jako výměna duše, nebo nýtování řetězu?
Sportuju alespoň dvakrát týdně?
Absolvoval jsem někdy opravdu dlouhou sportovní aktivitu (může to být i celodenní túra)?

Pokud sis všude odškrtnul „ano“, pak je takový závod pro tebe. 

Letos můžeme ještě doporučit:

  • 19. srpna – Chrudim: Manitou Železné hory Cardion (Lehčí závod v seriálu Kolo pro Život na 65 km může být hezkým testem, jestli máš na opravdové extrémy) 
  • 9. září – Teplice nad Metují: Rally Sudety (Legendární závod na 115 kilometrů v drsném terénu mezi skalami)

Silnička je královskou disciplínou cyklistiky

O něco méně náročná by se mohla zdát silniční cyklistika. Mimo terén si nemusíš s kolem tak tykat. Na trénink můžeš vyrazit prakticky kdekoliv a trasu si najdeš snadno v jakékoliv turistické mapě. V ní vybírej hlavně bílé, nebo žluté čáry, které znamenají méně frekventované silnice. Pro inspiraci se také můžeš podívat na stránku https://www.strava.com/heatmap, která zobrazuje, jak jsou jednotlivé cesty populární mezi cyklisty. Když si vybereš cestu po oblíbených silničkách, rozhodně neprohloupíš. 

Kouzlo silnice se ale také schovává v balíku. Při jízdě ve skupině můžeš trasu zdolávat snadno a rychle. Jestli hledáš opravdu pořádný balík, máme pro tebe jeden tajný tip:

Z Liberce 16. září odstartuje první závod seriálu Road Classics. Pojede se i místy, které dost možná znáš, protože první polovina vede přes Jizerky. Mineš třeba bufet na Knajpě, nebo Smědavu. Druhá část asi stokilometrové trasy je ve znamení výjezdu k „raketě“ na Ještědu. 

Hrůzy z provozu můžeš hodit za hlavu, poněvadž se pojede za kompletní uzávěrky silničního provozu! Kvalitní silnice Libereckého kraje budou v ten den jenom pro cyklisty. Byly by škoda si nechat ujít takovouto speciální příležitost. 

General partner

Premium partner

Main partners

General media partner

Marketing partner

Partners

official suppliers

Media partners

Cooperation

Logistic SkiTour partner

Výživové okénko